Autor: Teresa Lewkowicz - Mosiej
Wydawnictwo: M
Oprawa: miękka
Liczba stron: 127
Cena okładkowa: 19.90 zł
Dawniej, gdy asortyment sklepów ograniczał się tylko do sprzedaży podstawowych warzyw, nie do pomyślenia było kupienie oliwek, pędów bambusa itp. Teraz świat soi przed nami otworem, mamy okazję do wypróbowania egzotycznych gatunków warzyw. Teresa Lewkowicz - Mosiej w swej książce przedstawia kilka tych najważniejszych, takie które swymi leczniczymi właściwościami mogą zadziwić, przynieść korzyść organizmowi.
Każde warzywo zostało przedstawione z największą dbałością o szczegóły. Mamy więc podane nazwy w języku łacińskim, angielskim, francuskim, niemieckim. Autorka zamieściła także pochodzenie, systematykę rośliny, uprawę, jej wartości odżywcze, oraz co najciekawsze - sposoby przygotowania danego warzywa, by posłużyło nam w codziennym jadłospisie.
Oczywiście wiele z tych warzyw może być dla was doskonale znane. Kosztowaliście pewnie dyni, wspomnianych oliwek czy fasoli. Jednak w grupie tych obecnie bardziej popularnych, znalazły się i warzywa mało znane: chlebowiec właściwy, dziwidło dzwonkowate itd. Książka nie przypomina zwykłej encyklopedii, autorka posługuje się lekkim i prostym językiem, także kłopotów ze zrozumieniem pewnych informacji z pewnością nie będzie.
Za sprawą przejrzystości, odpowiednich oznaczeń, szybko i sprawnie znajdziemy interesujący nas gatunek, albo po prostu przystąpimy do całościowej lektury, która nie zajmie nam więcej niż jedną godzinkę, Barwne, schematyczne, ale miłe dla oka ilustracje, stanowią prawdziwą ozdobę niniejszej pozycji literackiej. Myślę, że taka książka powinna obowiązkowo znaleźć się w biblioteczce miłośnika flory, a także osoby dla której ważna jest odpowiednie odżywianie. To taka namiastka podróży do odległych, egzotycznych krajów bez konieczności ruszania się z fotela :)
OCENA
5 / 5
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz