Ostatnio zarzucam was recenzjami książek kulinarnych. Jednak aktualnie mamy sezon na tworzenie przetworów, ale też chętniej eksperymentujemy przy garach. Lato nastraja nas optymistycznie. Dlatego dziś przygotowałam dla was recenzję publikacji, którą polubi chyba każda kobieta, która chce mieć spiżarnię pełną własnoręcznie przygotowanych smakowitości. Niestety pewnie części receptur, które w pozycji Marmolady i konfitury zamieszono, już nie wykorzystacie. Minął sezon na wybrane owoce czy warzywa, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, by do tematu powrócić w przyszłym roku.
Ostatnimi czasy, tworzenie przetworów stało się bardzo modne. Latem uwielbiamy upychać w słoiczkach owoce, warzywa, by zimową porą cieszyć się takimi smacznymi skarbami. Ja też należę do tej grupy ludzi! Nie wyobrażam sobie pustej spiżarni. Tak, tak, wiem doskonale, że dziś na sklepowych półkach możemy znaleźć najróżniejsze przetwory. Jednak to zupełnie nie to samo! Sklepowe wyroby nie mają tego czegoś, tego kuszącego, najprawdziwszego zapachu. A ile frajdy człowiek ma podczas tworzenia "słoików"! Ja czerpię z tego ogromną radość, w ten sposób jakoś się relaksuję. Pewnie dlatego książka Marmolady i konfitury od wydawnictwa Jedność, znalazła u mnie zastosowanie i wcale nie kurzy się na półce!
Publikacja w pierwszej kolejności zachwyciła mnie zewnętrzną oprawą. Okładka, chociaż miękka, a kartki spięte na podobieństwo koło-zeszytu, wyglądają genialnie! Wszystko tutaj pasuje i zachęca, co tu dużo ukrywać. Książka właściwie przypomina notatnik, a jeśli weźmiemy pod uwagę ilość miejsca do pisania dla nas, które wydawca w niej zostawił, określenie to chyba będzie trafione w punkt. Uwielbiam takie książki kucharskie, mające w sobie coś oryginalnego, niespotkanego. Mało tego, do książki dołączono aż 40 naklejek na ozdabianie i opisanie słoiczków z przetworami. Są tam nawet etykietki do wycięcia. No, czegoś takiego to ja się chyba nie spodziewałam.
Książka została podzielona na pięć części: marmolady i konfitury, galaretki, owoce w syropie i syropy owocowe, owoce suszone i kandyzowane, a także soki. Ponadto mamy jeszcze bogaty wstęp, dotyczący samego przygotowania do tworzenia przetworów, no i wspomniane jeszcze naklejki na samym końcu. Jak więc widzicie, każdy w tej pozycji znajdzie coś dla siebie. Są wyraźne, kolorowe i piękne zdjęcia, a same przepisy skonstruowane tak, by były zrozumiałe dla każdego. Także zabierajmy się za tworzenie smakowitości, by zimą nasze nastroje uległy znacznej poprawie, a podniebienia były rozpieszczane non stop.
Tytuł: Marmolady i konfitury
Wydawnictwo: Jedność
Oprawa: miękka
Liczba stron: 128 + 4 kartki z naklejkami
Cena okładkowa: 26 zł
Tytuł: Marmolady i konfitury
Wydawnictwo: Jedność
Oprawa: miękka
Liczba stron: 128 + 4 kartki z naklejkami
Cena okładkowa: 26 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz